Former for angst

Angst er en ubehagelig følelse af at der er fare på færde, uden at der behøver at være det og ofte uden at man ved, hvorfor man er angst.

Alle kan blive bange, men indimellem tager det overhånd og bliver til en lidelse. Der er opstillet følgende former for angst:

Generaliseret angst: man er bange og bekymret det meste af tiden. Dette gør sig gældende på alle områder i personens liv.

Panikangst: Pludselige uforudsete angst anfald, som giver voldsomme fysiske symptomer såsom: hjertebanken, svedeture, rysten, hyperventilation og synsforstyrrelser.

Agorafobi: angsten for at være på steder med mange mennesker, hvor man ikke lige kan komme væk. Dette er eksempelvis i en bus, et tog, eller i en kø i et supermarked.

Socialfobi: angsten for at være sammen med andre mennesker, angsten for at føle sig observeret og kritiseret af andre, samt angsten for at fremstå dum og uvidende.  

Enkeltfobi: angsten for specielle situationer eller dyr. Eksempelvis: blod, lukkede rum, højder, edderkopper og slanger.

 

Behandling af angst

Behandlingen af angst er som oftest baseret på:

Kognitiv adfærdsterapi - psykodynamisk samtaleterapi.

Kognitiv adfærdsterapi bygger på at man gradvist og lidt efter lidt, udsætter sig selv for det man er bange for. Målet er at man efterhånden kan håndtere situationen, er tryg ved den og at det nu er personen, som har styringen med situationen og ikke angsten.

Kognitiv terapi, hvor man analyserer på de tanker og forestillinger, som har forbindelse til angsten.

Psykodynamisk samtaleterapi, hvor man fokuserer på angsten, men også kigger på resten af personligheden og livet i almindelighed.

Det vil altid være en individuel vurdering, hvad der virker optimalt for den enkelte. Nogen gange er det kognitiv terapi, andre gange er det psykodynamisk terapi og andre gange igen er det en kombination af begge dele.  

- Vi vil finde frem til den terapiform, som lige virker for dig! -